SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Köping Stars
Ungdom
Om Köping Basket

Köping Stars startades under våren 2003 av Åke Bärlin, Tomas Bandh, Robert Petterson, Tobias Becker och Helena Hoffstedt. Då under namnet Ullvi Basket.

 

Vårt mål med föreningen är att erbjuda bra basket och en väl fungerande verksamhet. Vi startar i liten skala och kommer sen att utöka succesivt när vi vet att vi kan erbjuda bra tränare och därmed skapa trygghet i våra lag.

 

Varför bildades föreningen

Föreningen bildades då det hos ett flertal personer under en längre tid efterlysts nytänkande inom basketen i Köping bland annat i avseendet hur man driver och sköter en förening på bästa sätt genom att försöka tillgodose varje medlems intresse.

 

Vi ville göra något som vi tror på, nämligen att försöka placera Köping på den svenska basketkartan igen.

 

Stöttepelaren för att vår verksamhet ska fungera är att det finns engagerade och motiverade ungdomsledare. Vi vill inte ”tvinga” någon till att vara ledare. Vill man inte vara ledare så är man ingen bra ledare och det ger en negativ effekt i längden för vår förening. Det finns tyvärr alltför många exempel där ungdomar slutat med sin idrott för att dom inte har haft tillräckligt bra ledare. Den viktigaste egenskapen som vi efterlyser hos er som vill vara ledare hos oss är att man ska ”bry sig om” sina spelare och ha viljan att utveckla varje enskild individ både socialt och sportsligt.

 

Man ska samtidigt känna att man får något tillbaka som ledare, om inte ekonomisk ersättning så ska man i alla fall kunna känna tillfredställelse i att vara delaktig i något som påverkar föreningen och samhället positivt.

 

Hur ser vi på framtiden för basketen i Köping?

Det finns en vision att återskapa den basketfeber som rådde i Köping säsongen 1981/1982 då Köping GIF spelade i elitserien. För att nå dit krävs det förutom att utöka antalet ungdomslag och se till att vi har bra ledare till dessa även ekonomiskt stöd från företag i kommunen.

 

Det krävs även att medlemmarna inom föreningen jobbar mot samma mål och är beredda att offra en del av sin fritid för att uppnå det.

 

Köping är en liten stad där alla föreningar traditionellt sett har svårt att behålla sina ungdomar efter gymnasietiden. Det finns helt enkelt inget som håller dom kvar i Köping. Så länge inte kommunen blir mer attraktiv för ungdomar att bo och leva i tvingas vi att acceptera att det kommer vara så.

 

Det vi kan göra är att försöka bidra till att ungdomar får en trygghet i tillvaron genom idrotten och hoppas på att samhällsbilden ändras så att vi i framtiden får behålla spelare och ledare även efter 20-års åldern.

 

Vi har sagt att vi vill växa långsamt och bygga en stabil grund att stå på, detta kan ta 5 år eller 10 år eller kanske längre tid. Allt beror på vilka personer vi lyckas engagera inom klubben och givetvis hur intresset för basket bland barn och ungdomar ser ut.

 

På våren 2013 firade klubben 10 år med en match i Basketligan i KB-hallen.

 
Köpings baskethistoria

 

Nedan presenteras några viktiga årtal för basketen i Köping.

 

 

År Händelse
1971 Gymnastikdirektör Bosse Fransson startar basketverksamhet för ungdomar i Köping.
1981-1982 Köping GIF:s herrlag med Birger Sjöberg, Bob ”Fågeln” Osberry och ”lille” trollkarlen Seppo Laakso i spetsen ger Köpingsborna basketfeber när herrlaget under en säsong spelar i Elitserien.
1999 Med Åke Bärlin i spetsen görs en ”ligasatsning” för att återigen placera Köpingsbasketen i högsta serien: Basketligan. Tyvärr räcker inte föreningens pengar till och satsningen kommer av sig.
2003 Tidigare eldsjälar från Köping GIF startar den nya basketklubben: ULLVI BASKET
2013 Ullvi Basket firar 10-år med en match ur Basketligan i KB-hallen
2013 Vi lägger till Köping till namnet och kallar oss nu för Köping UBBK
2013 Ullvi Basket firar 10-år med en match ur Basketligan i KB-hallen
2015 Herrlaget tar steget upp till Division 1 (Basketettan)
2016 Herrlaget vinner Baskettans fortsättningsserie.
2017 Klubben byter namn till Köping Basket. Herrlaget byter namn till Köping Stars och spelar i rikstäckande Superettan efter att vunnit Basketettan södra.
2018 Herrlaget vinner Superettan och avancerar till Svenska Basketligan
2022 Förening byter namn till Köping Stars
2023 Köping Stars startar för första gången ett damlag som börjar i Division 2

 

Om ni vill stödja oss, antingen som privatperson/stödmedlem eller företag, så kontakta oss på info@kopingbasket.se. Det går också bra att betala in direkt till vårt bankgiro 5652-5124 (kom ihåg att uppge avsändare).

 

Vår förening är en del av Svenska Spels initiativ Gräsroten som årligen delar ut miljoner till ungdomsidrotten.

Välj Köping Basket nästa gång du spelar så är vi med och delar på pengarna.